miercuri, 3 februarie 2010

Phalaenopsis

Phalaenopsis alba cu floare mare , si inflorita abundent .

4 comentarii:

  1. arata grozav orhideele pe care le-ai pus pana acum pe blog! in ce conditii le tii? le asiguri aceeasi temperatura indiferent de anotimp? umiditatea cum le-o asiguri?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ti-au placut.
    Am observat ca faci trimitere catre un forum de discutie pe tema orhideelor;si eu am invatat primele cerinte de pe un forum in limba romana, apoi am observat ca era moderat de catre persoane care mai si greseau in indrumarile pe care le faceau si n-am mai urmarit cu aceeasi fidelitate sfaturile forumistilor.
    Dar ce am retinut de acolo, o expresie care spunea ca orhideele ar putea fi crescute chiar si in bocancul bunicului, asa nepretentioase sunt.
    Eu nu le ofer conditii speciale, am scris mai jos , parca in 23 ianuarie 2010 despre cerintele esentiale ale ingrijirii orhideelor, asa cum le-am putut eu asigura.
    Dar o sa mai revin, ma pasioneaza tema orhideelor.

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc pentru raspuns!
    am citit articolul din 23 ianuarie, dar eram curioasa sa aflu niste date in cifre despre conditiile pe care le asiguri tu orhideelor. :) (sperand ca e posibil, desigur)
    cred ca la mine in apartament e o umiditate prea scazuta pentru orhidee, mai ales iarna cand si temperatura e foarte ridicata.
    in iarna am pierdut o Phalae si o Miltonie (recunosc, dintr-un act prostesc). Miltonia e deocamdata la reanimare, si pare sa-i fi dat o radacinuta, dar sa vedem. cu toate astea, unei alte Phalae pe care o am, i-a crescut o tija de vreo 30 cm dar si-a stopat cresterea si nu da nici un semn ca ar vrea s-o ia din loc.
    de udat le-am udat intotdeauna conform indicatiilor din articolul tau, altceva nu stiu ce le-as mai putea face. ba stiu, i-am facut unui Dendrobium o mini-sera dintr-o sticla mare de plastic, si de cand e in casuta lui, creste si un puiut. (?) cred ca o sa le improvizez si orhideelor Phalae niste casute asemanatoare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Raspund nu in calitate de experta in ingrijirea orhideelor, ci numai ca mic-pasionat-cultivator si ingrijitor de orhidee.
    Despre Miltonia, mai intai iti raspund ca am si eu una singura si nu suntem intr-o prea buna relatie (eu si ea) intrucat mie mi se pare ca nu ii asigur cele mai bune conditii, iar ea nu infloreste (facandu-mi in ciuda).Citisem -nici nu mai stiu pe unde (ca am citit pe net pe multe saituri, dar si in carte) ca unora dintre Miltonii le place mediul umed-cetos, ceea ce eu nu am de unde sa ii asigur(ceata), putin umbrit, nu soare direct... si in concluzie nu am cu ce ma lauda in privinta Miltoniei, deci nici sfaturi nu dau .
    Despre Phale, in schimb, pana acum am avut numai mandreturi inflorite, si chiar acum am una plina-plina de flori (poate ii fac si poza cu ocazia asta, ca mi-am amintit de ea).Orhideele Phalaenopsis le=am tinut din toamna si pana acum la birou, intr-o camera in care numai dimineata este lumina, pe pervaz si cu caloriferul sub pervaz.
    Citisem chiar undeva ca le-ar face placere apropierea ferestrei ,care le asigura prin putinul curent care circula pe la pervazuri, o oarecare aerare la radacini, iar pe de alta parte caloriferul de sub pervaz le asigura si incalzirea radacinilor, astfel incat sa nu raceasca .
    Temperatura in camera de la birou a fost de 20-21 de grade ziua, iar seara dupa ora 4 scadea pana la circa 15 grade.
    Umiditate le-am asigurat prin asezarea unei farfuriute cu apa direct pe calorifer, in apropierea plantelor/
    Nu prea inteleg ce e cu tija crescuta la orhideea ta, cred ca ar fi bine sa nu o deranjezi, nu o taia. Eu am pastrat chiar si tijele de la fostele flori Phalaenopsis, care au crescut in continuare in lungime , dupa caderea florilor si pe tija lor s-au dezvoltat mai tarziu boboci noi.

    RăspundețiȘtergere