sâmbătă, 2 octombrie 2010

Fluturi I





 Liliacul de vara este cea mai des vizitata planta din gradina, de catre fluturi .Iar gradina in care ei vin se afla undeva la marginea orasului;spun acest detaliu deoarece am observat ca in oras unde e circulatie mai mare de masini, desi exista acelasi soi de planta , nu vin fluturi vizitatori.
  Iar dintre fluturii vizitatori ai acestei veri, am ales astazi doua imagini.
 Fluturele din imagine este denumit si Fluture Paun  datorita desenului asemanator cu ochiul de pe coada paunilor  ;
  Un ciclu de viaţă este alcătuit din etapele pe care un organism viu le parcurge in timpul vieţii sale de la început până la sfârşit. Un fluture trece prin urmatoarele etape:
1. prima etapa este aceea de ou /ovul, care sunt depuse de catre fluturele feminin pe suprafetele inferioare ale plantelor, iar in cazul fluturelui paun ca cel din pozele prezentate de mine aici, ouale sunt depuse pe frunze de urzica asezate in locuri insorite ,care ulterior vor servi ca sursa de hrana pentru larva atunci cand va ecloza;
2.larva sau omida este a doua etapa de viata a unui fluture :omizile au multe perechi de picioare si mananca constant, astfel incat corpul acestora creste considerabil; de obicei fiecare tip de fluture are planta preferata pe care isi depune ouale .

3.a  treia etapă este cunoscuta  ca stadiul de pupa sau crisalidă.: omida se ataşează la o crenguţă, un zid sau un alt suport de care se agata, atârnând în jos ca un sac  mic, până ce transformarea în fluture este completă;in funcţie de specie, stadiul pupal poate dura doar câteva zile sau poate dura mai mult de un an; multe specii de fluturi iernează sau hiberneaza ca pupe.
4. si etapa finala a a ciclului de viaţă este stadiul de adult ; odată ce carcasa crisalidei se desparte , fluture iese; spre deosebire de omida, fluturele adult poate calatori mai mult si cauta hrana pe un teritoriu mai mare; in majoritatea cazurilor ei se hranesc cu lichide pe care le absorb prin intermediul unei trompe; hrana lor preferata este nectarul florilor, dar uneori se hranesc cu lichidele fructelor in putrezire, mâlul de pe scoarta copacilor sau chiar cu balegar de animale, in zone insorite si protejate de vant.
     Fluturele paun hiberneaza in grupuri mari , iar in primavara fluturele feminin depune circa 500 de oua pe suprafetele frunzelor, preferate de urzica din care in circa 12 zile vor evolua viitorii fluturi . Durata de viata a unui astfel de fluture este de circa un an, fiind considerat un fluture longeviv.
     Se spune ca atunci cand simte ca este pus in pericol de catre pasari, fluturele paun scoate un suierat din bataia aripilor .
      
      






Un comentariu: