sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Orhidee

-ORHIDEE PHALAENOPSIS si DENDROBIUM
Primele mele orhidee au fost doua phalaenopsis, una cu floare galben-verzui, pe care deja am mai laudat-o ca fiind o harnicuta nelipsita de flori tot anul 2009 si una alba cu puncte si linii roz, una dintre cele mai des Ointalnite orhidee in magazine. A, si tot atunci am mai luat si o orhidee miltonia, orhideea numita si panseluta , careia insa la mine nu i-a mers foarte bine.
Datorita rezistentei florilor celor doua , am indragit rapid orhideea phalaenopsis si inca am mai si cumparat mai tarziu o orhidee phale alba cu flori mari si inca una roz. Ambele sunt acum inflorite , iar pe cea alba toata lumea mi-o admira, ba inca mi s-a intamplat sa fiu intrebata daca e artificiala.
Si date fiind aceste calitati ale phalaenopsisului mi-am zis eu atunci ca orhidee care sa-mi placa mai mult decat aceasta, nu cred ca ar putea sa mai existe . Numai ca pe atunci colectia mea de orhidee era doar la inceput , apoi urmand sa mai achizitionez ba o orhidee dendrobium , din aceea cu flori multe de jur imprejurul tulpinii ca si o sorcova , ba am mai luat si cambria- cu floare rosie, singura orhidee care face floare rosie si pe care am gasit-o eu la noi in comert, si inca alte soiuri .
Cand toamna 2009 a venit si noptile au inceput sa devina racoroase, desi destul de tarziu in toamna temperaturile au scazut sub 13 grade (sa tot fi fost jumatatea lui octombrie) , a fost nevoie sa gasesc loc in casa, in apropiere de fereastra pentru colectia mea de flori exotice . Si abia atunci am observat ca pe tot parcursul verii, din ghiveciul cu una-doua tulpini de orhidee dendrobium, au aparut atat de multe tulpini noi, iar radacinile pana atunci ascunse de frunze si flori , le-am observat nepermis de inghesuite , ghiveciul fiind umflat din cauza lor.
Si asa am inceput sa mai separ din orhideele dendrobium prea inghesuite in ghiveci, asa ca in locul unei singure plante, dintr-una m-am ales cu cateva ghivece. Prin urmare , aceasta orhidee --zic eu- merita toti banii, se va inmulti usor si veti putea avea in locul uneia singure mai multe flori usor de intretinut, nepretentioase si chiar si harnice , pentru ca vor inflori cu siguranta asezate intr-un loc cu multa lumina , caci acestei orhidee ii place mult lumina, am citit undeva ca despre orhideea dendrobium nu se poate spune niciodata ca are prea multa lumina.

miercuri, 27 ianuarie 2010

Iata yucca

Cum creste yucca in Romania , si cum creste in tari cu clima mai calda, cu ierni blande fara inghet .

Gradina sub zapada

De la fereastra, printre turturi grosi se vede orasul meu-gradina macro , ascuns sub zapada . Aici este o yucca , bine invelita sub plapuma de zapada. Este o planta rezistenta sub forma in care creste la noi in tara. In Grecia am vazut aceeasi yucca crescuta ca un palmier inalt si sus , in varf , abia se zareau clopoteii albi-floarea. Inghetata si ascunsa sub strat gros de zapada, gradina mea hiberneaza .
Zapada groasa pentru mine inseamna multe prune. Anul trecut am vazut numai vreo doua si alea au ajuns pe jos , hrana pentru furnici si gainuse .

marți, 26 ianuarie 2010

Mi-e dor de primavara!

Dupa cele cateva zile de ger la minus 15 grade noaptea, si nu cu mult mai mari ziua , rasfoiesc imagini din primavara ce-a trecut si tanjesc dupa mirosul proaspat de verde, de innebunitor de flori de fan si de salcami din livezile risipite pe dealuri ....
O fi altceva mai frumos in lume decat primavara asta, cresuta salbatic , liber si...curat, departe de poluarea si zgomotul civilizatiei moderne?

luni, 25 ianuarie 2010

Film pe cinemax2

Ruleaza pe Cinemax2 filmul ”Doctor Jivago” , pe care il revad cu placere . Ma uit la Omar Sharif cat de frumusel era in tinerete si ma gandesc la ce face vremea din om!
Si apropo de film, mi se pare ca ar fi asa cum este ”Pe aripile vantului” pentru America, tot asa este acest film pentru Rusia; fac inclusiv o paralela intre Tonia, sotia lui Jivago si Melanie, sotia lui Ashley .
Numai ca ambele subiecte au fost exploatate numai de cinematografia americana, si atat de frumos!

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Cerintele esentiale ale ingrijirii orhideelor

Nu pretind ca as fi experta in orhidee, dar am aflat despre ele care sunt cele cateva cerinte ale lor, deosebite de cele ale altor flori .
In primul rand, diferit este ca mare parte dintre orhidee cresc in copaci, in zone calduroase cu mediu umed , iar radacinile lor care cresc in continuu (daca planta este sanatoasa) se incolacesc de ramurile copacilor . De aceea se numesc plante epifite .
Ca o concluzie pe care o putem trage din asta, este faptul ca lor le face bine circulatia aerului la radacini si poate si lumina . De aceea unii le cresc in ladite de lemn cu spatii libere intre scanduri , lasate pentru aerisire sau in cosuri . De asemenea puteti intalni chiar si in magazine plantele in ghivece din plastic transparent , cu spatii mari libere pe fundul ghiveciului , lasate pentru scurgerea apei . Eu cand am vazut ca radacinile au crescut prea mari si nu mai incap in ghiveciul de la magazin, pentru ca nu am gasit ghivece de dimensiune mai mare transparente in care sa le mut, am cumparat de la raionul de menaj din supermarket , cutii de alimente, carora le-am facut gauri atat pe fundul cutiei-pentru scurgerea apei , cat si pe laterala-pentru aerarea radacinilor.
O alta diferenta fata de celelalte flori este ca orhideele nu se uda ca si celelalte ,ci prin scufundarea ghiveciului intr-un vas cu apa, care sa acopere in totalitate radacinile . Ele nu sunt plantate in pamant de flori ca si celelalte flori, ci in scoarta maruntita de copac , muschi si fibra de cocos , astfel ca scoarta prin udare simpla de sus in jos o data pe zi, vara sau la cateva zile, iarna, nu poate absorbi atata apa cat ar avea nevoie planta . De aceea ghiveciul trebuie lasat in apa un interval de 15-30 minute pentru ca scoarta sa se imbibe cu apa, si planta sa aiba la radacina mediul umed preferat si nu baltit o perioada mai mare de timp. Udarea se face cam o data la 5 zile , iarna, iar vara daca este prea cald, chiar un pic mai des .
De asemenea stropirea frunzelor cu apa le asigura apropierea de mediul lor preferat .
In cateva cuvinte, astea ar fi deosebirile esentiale, dar si cerintele speciale ale orhideelor.

miercuri, 20 ianuarie 2010

Orhidee Dendrobium

Desi are florile mai micute decat alte orhidee, infloreste bogat, atat vara cat si toamna si iarna. A facut in acelasi timp trei tulpini incarcate toate de boboci si apoi de flori. Nu este pretentioasa- necesita udare pe timpul iernii o data pe saptamana prin scufundare intr-un vas cu apa , iar vara, daca este foarte cald afara la doua-trei zile . Se spune ca ii face bine si pulverizarea apei pe frunze . Pretul ei a fost 30 lei.

Si cateva imagini cu orhidee care au inflorit iarna

Orhideea oncidium - infloreste o data pe an , iarna. Ii place sa stea intr-un loc luminos, nu expusa direct razelor soarelui, ci, eventual in spatele unei perdele prin care sa primeasca lumina filtrata. Este spectaculoasa atunci cand este inflorita , nu poate trece neobservata , devenind vedeta in perioada de inflorire.

O gradina de iarna

Mai citim in cate un articol cum este recomandat pentru anumite plante aduse din tari cu ierni mai blande decat ale noastre , sa fie tinute peste iarna in gradina de iarna. Probabil ca nu multi sunt aceia care au sere speciale cu temperaturi mentinute la minim 5 grade Celsius in noptile de iarna, asa ca pentru cei mai multi dintre noi o gradina de iarna poate insemna un balcon inchis sau pur si simplu fereastra camerei .
Am incercat si eu in multe randuri peste iarna cu diverse flori tinute la fereastra . Am avut iarni cu muscate curgatoare, ierni cu kalanchoe , ierni cu impatiens , am avut si plante exotice....
Iarna trecuta insa, prin ianuarie , trecand prin Bricostore pe la raionul cu flori , dintre putinele flori inflorite de sezon aflate in magazin am ales si doua orhidee . Le-am cumparat oarecum sceptica fiind -plante exotice, aduse din tari cu climat diferit de al nostru , am mai cumparat si am si pierdut pe mare parte din ele; poate nici orhideele nu le voi avea pe multi ani de acum inainte, dar pana acum, dupa un an de ingrijit am constatat ca nici prea pretentioase nu sunt , iar inflorirea unora dintre ele este chiar continua, ca de exemplu orhideea phalaenopsis din imagine, am cumparat-o in ianuarie inflorita si pana anul acesta in ianuarie nu a existat zi in an in care ea sa nu fi avut macar o floare deschisa. A fost o surpriza penttru mine .

marți, 19 ianuarie 2010

Ce bine ar fi daca...

Ce bine ar fi daca si orasul meu ar fi o gradina ! O gradina a noastra, a comunitatii, gradina in care traim si respiram zi de zi, prin care trecem in drumurile noastre catre locul de munca, sau scoala , spre casa sau ca sa ne facem piata . Eu incerc in gradina casei mele, ca parte mai mica a intregului oras , sa intretin sau sa infrumusetez aspectul, sa o fac placuta privirii si primitoare atat pentru oameni, cat si pentru alte fapturi alaturi de care traim si cu care eu imi doresc sa traiesc in armonie , nu in lupta si dusmanie , dar (of, romanescul ”dar”…cred ca stiti cam ce ar putea urma) aproape in fiecare zi adun de prin curte sau de pe trotuar din fata casei hartii, sacose pline cu gunoi menajer deversate in poarta mea, ciorapi, cutii de conserve .

As fi vrut ca tot orasul meu sa arate ca o gradina. Eu nu pot decat sa incerc, sa ma straduiesc sa curat dupa puterea, timpul si posibilitatile mele acea parte din oras care imi este cea mai apropiata si accesibila, dar ce bine ar fi daca si altii, in loc sa arunce gunoaie aiurea si sa distruga, daca ar face si ei minimul gest decent pentru pastrarea -macar- a fetei orasului asa cum o intalnesc ei , daca de imbunatatit nu sunt capabili .

Leave a Reply

Inceput de an in gradina

Desi e iarna si inca foarte frig afara, la mine in gradina sunt…flori inflorite. Doua anemone rosii , pe care le-am plantat anul trecut in vara, cumparate de la o firma importatoare de bulbi, plante,flori .