In primul rand, diferit este ca mare parte dintre orhidee cresc in copaci, in zone calduroase cu mediu umed , iar radacinile lor care cresc in continuu (daca planta este sanatoasa) se incolacesc de ramurile copacilor . De aceea se numesc plante epifite .
Ca o concluzie pe care o putem trage din asta, este faptul ca lor le face bine circulatia aerului la radacini si poate si lumina . De aceea unii le cresc in ladite de lemn cu spatii libere intre scanduri , lasate pentru aerisire sau in cosuri . De asemenea puteti intalni chiar si in magazine plantele in ghivece din plastic transparent , cu spatii mari libere pe fundul ghiveciului , lasate pentru scurgerea apei . Eu cand am vazut ca radacinile au crescut prea mari si nu mai incap in ghiveciul de la magazin, pentru ca nu am gasit ghivece de dimensiune mai mare transparente in care sa le mut, am cumparat de la raionul de menaj din supermarket , cutii de alimente, carora le-am facut gauri atat pe fundul cutiei-pentru scurgerea apei , cat si pe laterala-pentru aerarea radacinilor.
O alta diferenta fata de celelalte flori este ca orhideele nu se uda ca si celelalte ,ci prin scufundarea ghiveciului intr-un vas cu apa, care sa acopere in totalitate radacinile . Ele nu sunt plantate in pamant de flori ca si celelalte flori, ci in scoarta maruntita de copac , muschi si fibra de cocos , astfel ca scoarta prin udare simpla de sus in jos o data pe zi, vara sau la cateva zile, iarna, nu poate absorbi atata apa cat ar avea nevoie planta . De aceea ghiveciul trebuie lasat in apa un interval de 15-30 minute pentru ca scoarta sa se imbibe cu apa, si planta sa aiba la radacina mediul umed preferat si nu baltit o perioada mai mare de timp. Udarea se face cam o data la 5 zile , iarna, iar vara daca este prea cald, chiar un pic mai des .
De asemenea stropirea frunzelor cu apa le asigura apropierea de mediul lor preferat .
In cateva cuvinte, astea ar fi deosebirile esentiale, dar si cerintele speciale ale orhideelor.