miercuri, 29 septembrie 2010

Muscata

 Frumoasa asta cu flori mititele este un soi de muscata , in varsta de doi ani in aceste imagini, pe care peste iarna am pastrat-o pe o scara cam racoroasa (5-7 grade Celsius sa fi avut), nici prea luminoasa, apa destul de rar si din cauza temperaturii scazute, ca sa nu raceasca. Peste iarna abia mai pastrase cateva frunzulute, ba mai  spre sfarsit chiar ajunsesem sa ma intreb daca o mai fi vie si nu s-o fi uscat, dar a supravietuit si a inflorit cam de la sfarsitul primaverii, dupa ce mai intai s-a imbracat in frunze, apoi csi boboci. Daca i-as fi taiat ramurile mai scurt, ar fi avut un aspect de inflorire abundenta , in sensul ca pe ramurile mici ar fi fost mai bine acoperita de flori, dar nu m-am indurat ca dupa ce ea singura a iesit cu ramurile intregi din iarna, sa i le retez eu . Oricum am fost extrem de multumita de ea, mi-a placut foarte mult si i-am si facut o multime de fotografii, dar parca in imagini nu a iesit la fel de frumoasa cum era in realitate.

luni, 27 septembrie 2010

Gloxinii

In scurta vara, mai rece decat in alti ani si de aceea si mai scurta , s-au bucurat totusi printr-o ”explozie” de flori gloxinii adormite peste iarna, care dupa ce a trecut perioada lor de repaus, repaus fara apa, fara alte surse de hrana decat pamantul in care au stat si fara prea multa lumina, au gasit de cuviinta sa renasca si sa profite si de putina lumina si caldura ale acestei veri ploioase, foarte ploioase desi fusese prezisa ca o viitoare vara secetoasa ;ploioase si reci, astfel incat in luna iunie inca mai tremuram de frig in haine mai groase decat s-ar potrivi cu vara. 
Numele gloxiniilor se pare ca vine de la cuvantul clopotel care in limba germana este gloken .Si eu nu le-am lasat in bataia ploii, ci afara, sub acoperis, dar intr-un loc mai umbrit -nu cred ca le place soarele, in alti ani le tineam mai la soare si nu le-a mers la fel de bine ca anul asta.


vineri, 24 septembrie 2010

Cactus inflorit

Desigur planta aici de fata are si o denumire stiintifica, pentru mine este numai cactus. Unul dintre putinii pe care ii mai am. Cand incepusera sa apara in primii ani dupa 1990 am tot adunat . Cand ii cumparam, in general pareau infloriti , ceea ce la inceput pe mine ma bucurat tare, dar apoi cand am vazut ca florile nu se mai ofileau am indraznit si sa trag de ele . Si ce sa vezi, erau lipite de cactus , sau in unele cazuri infipte cu bolduri in planta vie . Asta ca metoda de a insela amatorii de astfel de flori , ca planta sa para mai atractiva.
Cactusii insa sunt si usor de ingrijit - eu ii pun in locuri in care cam uit de ei, fie vara, fie iarna ii ud cand imi aduc aminte. Ba inca pe timp de iarna, regula chiar este sa fie udati rar, cam o data pe luna, asta fiind si unul dintre secretele care determina inflorirea din sezonul cald urmator iernii . 
In pozele mele cactusiul este inflorit natural , fara pacaleli. Il am de mai bine de 12 ani, poate sa fie vreo 15 , timp in care a crescut , insa foarte putin . Dar se comporta ca o planta matura in sensul ca infloreste an de an .
Avantajul este, cum am spus mai sus ca este usor de ingrijit, nu necesitaa multa grija nici conditii extraordinare: iarna sta intr-o camera usor incalzita , la loc luminos. Dezavantajul este ca este greu de inlocuit pamantul din ghiveci din cauza tepilor .

marți, 14 septembrie 2010

Napraznic

 Napraznic, un fel de muscata perena care rezista la temperaturile din iernile geroase de la noi, numita si Geranium himalajensa . M-am incumetat sa o aduc la mine in curte dupa ce vreme indelungata am ravnit la ea privind-o in reviste , majoritatea revistelor pentru femei care contineau si cate o rubrica sau cel mult o pagina, doua despre gradinarit si avantajele si bucuriile acestuia. O vedeam in curtile gradinilor  englezesti,  sau in fotografii din parcuri tot englezesti si ma gandeam ca daca acolo rezista, de ce nu ar rezista si la noi si , intr-adevar, dupa o iarna rece dar si plina de zapada, zapada care cred eu a protejat plantele de gerul de afara, asa cum si invatam de pe bancile scolii, sub plapuma de zapada, plantele trec iarna cu bine, ei bine, asa si cu plantele mele proaspat plantate afara in toamna . 
Eu zic ca a meritat planta si intentionez in toamna ce a venit deja sa separ plantutele .Precizez ca planta , desi am citit undeva ca se dezvolta din tuberculi, a fost verde toata iarna, iar eu pana acum stiam ca plantele cu bulbi sau tuberculi trec printr-o perioada de repaus, cand dispar complet. Ei bine, ea nu a disparut de tot, nici prea frumoasa nu era cand mai iesea de sub zapada, dar avea frunze. Verzi.